Statystyka

  • Wszytkich: 4037718
  • W tym roku: 707153
  • W tym miesiącu: 46950
  • Dziś: 83
  • Online: 9

Newsletter

Chcesz otrzymywać najnowsze informacje z regionu, nowo dodanych obiektach turystycznych? Zostań subskrybentem naszego newslettera!

(*) - pole obowiązkowe


Trójmiejski Szlak Piwny- Craft Beer Trail

 

Tradycje warzelnicze sięgają na terenie Pomorza niepamiętnych czasów. Nad jakością złotego płynu już w XII wieku czuwał cech browarników.

 

Nie bez powodu też jedna z gdańskich ulic nosi nazwę Piwna - to tam mieszkało najwięcej członków wspomnianego cechu, warzących znakomite piwo Jopenbier. Warto zauważyć, że niegdyś piwo miało nie tylko działanie odprężające zmysły, ale stanowiło też lekarstwo i doskonałą przyprawę.

Pierwszy Trójmiejski Szlak Piwny - Craft Beer Trail, zainaugurowany został 30 lipca! Towarzyszyło to innemu wydarzeniu w Gdańsku, czyli otwarciu 756 Jarmarku św. Dominika.

Czym jest Szlak Piwny? Przede wszystkim sposobem na dobrą zabawę w Trójmieście. Każdy chętny otrzymuje przewodnik z opisem browarni znajdujących się na szlaku. Oprócz tego znaleźć w niej można największe ciekawostki dotyczące warzelnictwa złotego trunku już od wieków średnich. No i na koniec - pieczątki. Każdy kto odwiedzi wymieniony w niezbędniku lokal i zaopatrzy się w nim w kufel piwa otrzymuje stempel.

Za uzbieranie określonej ilości czekają oczywiście atrakcyjne nagrody:

2 stemple - 4 podkładki pod kufel
4 stemple - otwieracz oraz podkładka
6 stempli - koszulka, otwieracz oraz podkładka
8 stempli - pokal, koszulka, otwieracz oraz podkładka

Na liście Trójmiejskiego Szlaku Piwnego Craft Beer Trail znalazło się 8 lokali:

Eliksir (Gdańsk)
Brovarnia Hotel Gdańsk
Browar Miejski Sopot
Browar Piwna (Gdańsk)
Pub Browar Spółdzielczy (Gdańsk)
Browar Trójmiejski Lubrow (Gdańsk, Sopot)
Browar Hopkins (Gdynia)

Piwne ciekawostki

W średniowiecznym Gdańsku do warzenia piwa używano jedynie najlepszego ziarna. Według dawnych gdańskich browarników było to ziarno jęczmienne, krótkie i grube, o łusce koloru jasnosłomkowego, która była cienka i poprzecznie marszczona.
Przełom XV/XVI wieku to najwspanialsze czasy dla gdańskiego browarnictwa. W połowie XVI wieku w Gdańsku działało 150 browarników
W Dworze Artusa serwowano wiele gatunków piwa z gdańskich browarów, jak również z browarów z różnych terenów Polski m.in. fromborskiego, malborskiego, kwidzyńskiego, grudziądzkiego, tczewskiego czy starogardzkiego. Wisi tam również, w głównej Sali, obraz „Orfeusz wśród zwierząt" autorstwa Hansa Vredemanna de Vriesa. Obraz był interpretowany jako przestroga dla piwoszy odwiedzających Dwór Artusa by pili browar z umiarem by potem nie zachowywali się jak psy.
W dawnym Gdańsku transport piwa odbywał się jedynie w miesiącach wiosennych i jesiennych ponieważ podczas gorącego lata transportowane piwo zbyt szybko kwaśniało, natomiast ostra zima rozsadzała butelki.
Z końcem XIV wieku najsłynniejszym gdańskim trunkiem było piwo Jopenbier uważane za „króla europejskich piw jęczmiennych ". Do produkcji jednej beczki piwa zużywano 183 kg najlepszego słodu jęczmiennego. Zawartość alkoholu wahała się między 12 a 14 %, a wytwarzane było jedynie między wrześniem a majem

 

Inne portale:
noclegi na Jurze noclegi w Beskidach noclegi w Pieninach noclegi w Sudetach