-
Świnoujście - Międzyzdroje
noclegi w Świnoujściu, noclegi w Międzyzdrojach
-
Wisełka - Dziwnów - Kamień Pomorski
Wisełka, Dziwnów, Kamień Pomorski
-
Pobierowo - Trzęsacz - Rewal
Pobierów, Trzęsacz, Rewal, Niechorz
-
Kołobrzeg - Ustronie Morskie
Mrzeżyno - Dźwirzyno - Grzybowo - Kołobrzeg - Kądzielno - Sianożęty - Ustronie Morskie - Wieniotowo - Pleśna
-
Mielno - Unieście - Łaz
Paprotno - Gąski - Sarbinowo - Niegoszcz - Chłopy - Mielno - Unieście - Łazy - Dąbkowice
-
Dąbki - Darłowo - Jarosławiec
noclegi w Dąbkach, noclegi w Darłowie, noclegi w Jarosławcu
-
Ustka - Rowy
noclegi w Ustce, noclegi w Rowach
-
Smołdzino - Czołpino - Łeba
noclegi w Smołdzinie, noclegi w Czołpinie, noclegi w Łebie
-
Dębki - Karwia - Jastrzębia Góra
noclegi w Dębkach, noclegi w Karwii, noclegi w Jastrzębiej Górze
-
Rozewie - Władysławowo - Puck
noclegi w Rozewiu, noclegi we Władysławowie, noclegi w Pucku
-
Chałupy - Jastarnia - Hel
noclegi w Jastarni, noclegi w Chałupach, noclegi na Helu
-
Gdańsk - Gdynia - Sopot
noclegi w Gdańsku, noclegi w Gdyni, noclegi w Sopocie
-
Jantar - Stegna - Krynica Morska
noclegi w Jantarze, noclegi w Stegnie, noclegi w Krynicy Morskiej
Regiony
Obiekty polecane
Apartamenty
Schroniska
Domki letniskowe
Gastronomia
Obiekt tygodnia
Hotele
Agroturystyka
Aktywny wypoczynek
Pensjonaty
Ostatnio szukane
Statystyka
- Wszytkich: 8666037
- W tym roku: 223249
- W tym miesiącu: 33317
- Dziś: 227
- Online: 8
Newsletter
Trójmiejski Szlak Piwny- Craft Beer Trail
Tradycje warzelnicze sięgają na terenie Pomorza niepamiętnych czasów. Nad jakością złotego płynu już w XII wieku czuwał cech browarników.
Nie bez powodu też jedna z gdańskich ulic nosi nazwę Piwna - to tam mieszkało najwięcej członków wspomnianego cechu, warzących znakomite piwo Jopenbier. Warto zauważyć, że niegdyś piwo miało nie tylko działanie odprężające zmysły, ale stanowiło też lekarstwo i doskonałą przyprawę.
Pierwszy Trójmiejski Szlak Piwny - Craft Beer Trail, zainaugurowany został 30 lipca! Towarzyszyło to innemu wydarzeniu w Gdańsku, czyli otwarciu 756 Jarmarku św. Dominika.
Czym jest Szlak Piwny? Przede wszystkim sposobem na dobrą zabawę w Trójmieście. Każdy chętny otrzymuje przewodnik z opisem browarni znajdujących się na szlaku. Oprócz tego znaleźć w niej można największe ciekawostki dotyczące warzelnictwa złotego trunku już od wieków średnich. No i na koniec - pieczątki. Każdy kto odwiedzi wymieniony w niezbędniku lokal i zaopatrzy się w nim w kufel piwa otrzymuje stempel.
Za uzbieranie określonej ilości czekają oczywiście atrakcyjne nagrody:
2 stemple - 4 podkładki pod kufel
4 stemple - otwieracz oraz podkładka
6 stempli - koszulka, otwieracz oraz podkładka
8 stempli - pokal, koszulka, otwieracz oraz podkładka
Na liście Trójmiejskiego Szlaku Piwnego Craft Beer Trail znalazło się 8 lokali:
Eliksir (Gdańsk)
Brovarnia Hotel Gdańsk
Browar Miejski Sopot
Browar Piwna (Gdańsk)
Pub Browar Spółdzielczy (Gdańsk)
Browar Trójmiejski Lubrow (Gdańsk, Sopot)
Browar Hopkins (Gdynia)
Piwne ciekawostki
W średniowiecznym Gdańsku do warzenia piwa używano jedynie najlepszego ziarna. Według dawnych gdańskich browarników było to ziarno jęczmienne, krótkie i grube, o łusce koloru jasnosłomkowego, która była cienka i poprzecznie marszczona.
Przełom XV/XVI wieku to najwspanialsze czasy dla gdańskiego browarnictwa. W połowie XVI wieku w Gdańsku działało 150 browarników
W Dworze Artusa serwowano wiele gatunków piwa z gdańskich browarów, jak również z browarów z różnych terenów Polski m.in. fromborskiego, malborskiego, kwidzyńskiego, grudziądzkiego, tczewskiego czy starogardzkiego. Wisi tam również, w głównej Sali, obraz „Orfeusz wśród zwierząt" autorstwa Hansa Vredemanna de Vriesa. Obraz był interpretowany jako przestroga dla piwoszy odwiedzających Dwór Artusa by pili browar z umiarem by potem nie zachowywali się jak psy.
W dawnym Gdańsku transport piwa odbywał się jedynie w miesiącach wiosennych i jesiennych ponieważ podczas gorącego lata transportowane piwo zbyt szybko kwaśniało, natomiast ostra zima rozsadzała butelki.
Z końcem XIV wieku najsłynniejszym gdańskim trunkiem było piwo Jopenbier uważane za „króla europejskich piw jęczmiennych ". Do produkcji jednej beczki piwa zużywano 183 kg najlepszego słodu jęczmiennego. Zawartość alkoholu wahała się między 12 a 14 %, a wytwarzane było jedynie między wrześniem a majem